Pantheon

DSC_0522 DSC_0523 DSC_0524 DSC_0525 DSC_0529 DSC_0532 DSC_0535 DSC_0539 DSC_0541 DSC_0544 DSC_0547Næste seværdighed i min turguide til Paris er Pantheon. Endnu en af  behagelige overraskelser, vi fik os med vores Visit Paris Museums Pass. Det er en utrolig smuk bygning. Man kan slet ikke lade være med at gå på opdagelse i alle de smukke udsmykninger! Desværre er bygningen i forfald. Flere steder er der afspærret eller sat net op, for at man ikke får dele af loftet i hovedet. Man er dog i gang med at udbedre skaderne – og heldigvis for det!

Under bygningen er der en krypt, som blandt mange, mange andre, rummer Voltaire og Rousseau’s jordiske rester. Meget fint sted!

 

Arc de Triomphe

DSC_0470

Inden afrejsen, var vi meget enige om, at Triumfbuen var spild af tid. Jeg har været der i min gymnasietid – og oplevelsen stod ikke for mig som videre spændende. Men sådan nogle ting har det med at ændre sig med alderen 😉

Først på aftenen tirsdag, havde vi et par timer i “overskud”. Vi havde nået de ting, vi havde planlagt, men det var lidt for tidligt til aftensmad – kl. 19 ;-). Vi havde udset os en restaurant i området – så Triumfbuen fik en chance – og det fortrød vi ikke!

I første omgang blev vi meget underholdt af at se på trafikken i rundkørslen rundt om Triumfbuen. Det er vildt imponerende at bilisterne selv kan finde ud og ind i trafikken!! Læste et sted at der dagligt er uheld i rundkørslen, og at der er en uskreven regel om, at når der er uheld deler man som bilist regningen for de skader der er sket, med den man nu er kørt sammen med. Grunden: Der hersker anarki i lige præcis den rundkørsel, så derfor er alle implicerede parter lige ansvarlige!! Der Mann, som kører mange kilometer hver dag og er en meget rutineret bilist, mente at hvis han nogensinde – ved en fejl – får forvildet sig ind i rundkørslen her, vil han parkeret bilen midt i rundkørslen og aldrig røre bilen igen!! Så også et par cyklister der  zig-zag’ede ind og ud mellem bilerne – der stod vil lidt med svedige hænder og bankende hjerte indtil personerne er ude af rundkørslen igen!

IMG_2543 DSC_0519

Vi kom lige i skumringen – solen var ved at gå ned ved Den nye Triumfbue. Der var det mest fantastiske lys over Paris og selvfølgelig en skøn udsigt.DSC_0517 DSC_0502 DSC_0506

 

For at komme op i Triumfbuen, går turen først under jorden og derefter skal man lige op af 234 trappetrin – det meste af vejen på en rundtrappe. Pyhh jeg blev rundtosset – og de i forvejen trætte ben var meget tunge til sidst!

DSC_0475gd DSC_0521 DSC_0498Godt at der lige var lidt udstilling undervej, så vi lige kunne hvile benene inden den videre opstigning!

 

Musée d’Orsay

Næste museum på min Pariser guide er Musée d’Orsay. Museet var egentlig ikke på vores liste, over steder vi gerne ville nå, men når vi nu havde Visit Paris Museums Pass , kunne vi jo lige stikke hovedet indenfor. Min begejstring ville ingen ende tage, da jeg så den absurd lange kø, som vi med vores Museums Pass kunne springe over.

Kunstsamlingen på museet er ikke overvældende stor og måske heller ikke VILDT spændende  til gengælde gør arkitekturen museet et besøg værd. Museet er indrettet i den tidligere banegård  Gare d’Orsay.

DSC_0457 DSC_0459 DSC_0462 Musee dorsay

Dôme des Invalides

Bag Musée de l’Armée ligger Dôme des Invalides som angivelig skulle rumme Napoleon, Napoleons bror og andre store krigsskikkelser  – bla. marchal Foch. I den store kiste skulle Napoleon ligge – pakket ind i 6 kister. Vi spiste dog uden en aften med en indfødt pariser, som hævdede at rygtet i Paris, siger at Napoleon og heller ej hans bror fysisk er i kisterne – men er spredt ud over forskellige kirker i byen. Hvad der er sandt, finder vi nok næppe ud af.

Besøget i kirken var ok – men bestemt ikke pengene værd. DSC_0427

Napoleons kiste set oppe fra.DSC_0429

Smuk loftsudsmykning over kisten.
DSC_0433

Kisten set fra grundplan.DSC_0435 DSC_0437

Marshal Foch’s grav – og der Mann der kigger på graven 😉DSC_0438

Musée de l’Armée

Første indslag i min guide til Paris er Musée de l’Armée. Da vi var i Paris sidste år, fik jeg – i store træk – lov til at bestemme, hvad vi skulle se. Så denne gang lagde vi turen ud med et besøg på Militærmuseet – lige noget for der Mann. Tænkte ikke at det lød specielt spændende, men blev meget positivt overrasket.

Da vi skulle købe billet til museet, kunne vi med lidt hurtig hovedregning – ikke min strærke side ellers- regne ud, at vi med køb at Visit Paris Museums Pass, hurtigt kunne tjene pengene ind. Efter 3 museumsbesøg, er resten gratis – og så kan man tilmed springe alle køer over! Ren win-win 🙂

DSC_0397Museet set udefra – meget smukke bygninger.

DSC_0401

Bag museet ligger Dôme des Invalides, som huser Napoleons grav. Mere herom senere.

DSC_0406

Førsten del af samlingen rummer rustninger i alle afskygninger. Det var vildt imponerende at se det håndværk der ligger bag hver enkelt rustning, og ikke mindst mangfoldigheden i de forskellige udformninger. Og størrelsen gik fra rustninger i en størrelse, som vores 7-årige Alberte ville være for stor til at komme i, til rustninger i KÆMPE størrelse. Nogen meget simple, nogen med “ansigter” med moustache! DSC_0407 DSC_0411DSC_0424 DSC_0415

Det er lidt svært at se det grundet genskæret i glasset, men her var en af “maskerne” med mange fine detaljer.DSC_0419 Efter samlingen af rustninger, kommer man til våbenafdelingen. Bemærk lige geværene  nederest! plakat

Herefter kommer man til en afdeling med ting fra den Franske Revolution samt en kæmpe samling af uniformer fra hele verdenen. Det glemte jeg bare desværre at tage billeder af.maleri Næste afdeling rummer ting og fortællinger fra 1. Verdenskrig. Min begejstring var meget stor, da jeg så en model af “Tykke Bertha” – Matadorfans vil vide hvad jeg mener 😉DSC_0443 DSC_0447

Herefter går turen til 2. Verdenskrig.DSC_0449

Som Renaultkører bliver man jo lidt glad, når man ser at de også producerede kampvogne.DSC_0450Amerikansk feltration.

Alt i alt et besøg der er alle pengene værd – også selvom man ikke er videre krigsinteresseret.

 

Paris, je t’aime

DSC_0501I efterårsferien var Marcel og jeg en lille uge i Paris. Det blev en uge fyldt med kulturelle indslag – vi tog hjem mættede af indtryk og med MEGET trætte ben.

Sidder nu og sortere de knap 600 billeder vi tog på ferien, og tænker at det da kunne være meget sjovt at lave en guide til Paris – set med vores øjne. Om ikke andet – så til eget brug, når vi skal til Paris næste gang 😉

Enjoy!